Navštivte Katalánsko a ochutnejte místní speciality. Nebudete litovat!

3.5.2023 Od Off

Okouzlí vás nejen zdejší architektonické památky, ale především pohled na překrásné zlatavě písčité pláže, které se rozprostírají po celém pobřeží. Rovněž vás zaujme azurově modré moře s překrásnými útesy a s úchvatnou podmořskou faunou a flórou. Na co však nesmíme zapomenout je lahodné zdejší jídlo.
Krása moře

Každý jistě slyšel o oblíbených španělských specialitách, kterými jsou například paella, gazpacho nebo tortilla. Jednou z nejnápaditějších a nejlepších kuchyní Španělska je však právě ta katalánská. Tato kuchyně je proslulá zejména díky super čerstvým potravinám, které jsou k přípravě jídel používány, ale také kvůli neobvyklým kombinacím těchto potravin.
připravené mušle

Hlavní surovinou používanou v katalánské kuchyni jsou bezesporu ryby a mořské plody. Rovněž se pro přípravu jídel nakupují ingredience z místních tržišť. Pro nás možná nepochopitelné, pro zdejší kuchyni naprosto normální věc – kombinace mořských plodů a masa (typické je například králičí maso s krevetami či masové koule se sépií). Rovněž se kombinuje králičí maso s hlemýždi nebo drůbež s ovocem.

Tapas: snad každý si musí oblíbit lahodné tapas!

Jedná se o typické jednohubky a chuťovky, které jsou typické pro celé Španělsko, dokonce také pro Latinskou Ameriku. Vybírat můžete z opravdu mnoha variant. Základní tapas obsahují ingredience, jako jsou kolečka kořeněné klobásky, krevety s česnekem, masové kuličky, kousky zralého sýra, smažené kalamáry… a mnoho dalšího.

Jako předkrm zvolte salát nebo polévku.

Saláty jsou samozřejmě pro zdejší oblast typické. Díky přísunu naprosto čerstvé zeleniny jsou jednoduše vynikající. Typickou surovinou používanou pro přípravu salátů jsou ryby a olivy. Samozřejmě nesmí chybět olivový olej. Velice oblíbený předkrm je tzv. torrada. Jedná se o opečený bílý chléb, který je potřený olivovým olejem s česnekem, na něj jsou poté naskládány plátky čerstvých rajčátek.
rýžová Pallea

Hlavní jídlo? Neuvěřitelné kombinace masa, mořských plodů a zeleniny…

Nabídka hlavních jídel je samozřejmě obrovská. Velice typické jsou pokrmy s rýží. K rýži se nejčastěji připravují mořské plody, různé druhy masa a zeleniny. Dále jsou zde oblíbené pokrmy doplněné o sépií obarvené těstoviny. Typické jsou různé druhy omáček a dipů. K jejich přípravě se využívá především olivový olej a česnek. Přidáním různých potravin pak vzniknou různé variace těchto omáček.

Pokud budete mít po hlavním chodu chuť na něco sladkého, zaručeně vyzkoušejte tzv. crema catalana. Jedná se o vaječný krém s křupavou karamelovou krustou na povrchu. Recept je velmi podobný klasickému francouzskému créme brülée. Na co však nesmíme zapomenout je zmrzlina. Ta je zde snad jako v každé zemi okolo středozemního moře naprosto vynikající.