Přenechejte montáž betonového plotu odborníkům

22.6.2024 Od Off


Betonový plot se stal velmi oblíbeným řešením oplocení například kvůli poskytnutí potřebného soukromí. Stačí jím obehnat část nebo celou parcelu do výšky půl druhého metru, případně vyšší, a vaše zahrada pak patří jen vám a nikdo vás tu zvenčí nemůže jen tak snadno pozorovat. Jakmile se rozhodnete, že si plot pořídíte, a začnete se zajímat o jednotlivá řešení, přijde také na řadu rozhodnutí, zda si plot postavíte sami, anebo výstavbou pověříte někoho jiného. Může vás tu ukolébat zjištění, že se jedná o stavebnicový systém, a že je montáž betonových plotů velmi jednoduchá, a tak se nakonec rozhodnete pro svépomocné řešení. Jenže se tu můžete snadno setkat s některými úskalími, s nimiž jste nepočítali.

cihlová zídka

Vyhloubit jámy není jen tak – betonový plot se staví tak, že se ve dvoumetrových rozestupech vsadí do země svislé sloupky s drážkami a do drážek se pak zasouvají jednotlivé tenké panely. Každý ze sloupků musí být zabetonovaný do necelý metr hluboké jámy, a když těch sloupků bude v zahradě třeba šedesát, bude to pro jednotlivce s ručním nářadím opravdová dřina. Profesionálové na to mají mechanizaci, takže i celková délka výstavby oplocení bude kratší, než kdybyste se do práce pustili sami.

betonový plot

Hmotnost panelů – kdo si někdy vyzkoušel montovat betonový plot a bral do rukou betonové panely, dobře chápe, že bez mobilního jeřábu nebo ručního či elektrického kladkostroje tu neuspěje. Hmotnost desek je velmi vysoká, mnohdy přesahuje 70 kg a pro přesné a opatrné zasouvání panelů do drážek musíte mít stroj. Teoreticky byste tuto obtížnou práci zvládli ve dvou lidech, byla by to ale neskutečná dřina a navíc byste tím riskovali poškození panelů a také nebezpečný úraz. Přenechejte raději tuto práci odborníkům, specialistům s potřebným vybavením a také se zkušenostmi z mnoha předchozích zakázek.