Jak správně opražit dýňová semínka?
20.9.2020
Kromě naprosto jedinečné a výjimečné chuti, kterou vám dýně opravdu obohatí podzimní jídelníček, můžete také zkusit z ní udělat výborné krémové polévky, pyré přílohu nebo cokoliv jiného, co vás napadne. Ale věděli jste, že i její semínka nemusí přijít nazmar? Můžete dokonce si je opražit i sami doma!
Nejdříve potřebujete zrnka oloupat. Pokud si s tím nejste úplně jisti, tak se podívejte na článek na našem blogu, kde přesně popisujeme postup. Když se již vám podařilo dostat přes tuto etapu, tak se již můžete podívat, jak opražit dýňová semínka. https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/jak-oprazit-dynova-seminka/.
Samozřejmě na tom není nic složitého, ale existují určité vychytávky, které vám zjednoduší život. Mezi ně patří třeba to, že pokud tato zrnka namočíte ve slané vodě (v poměru: 2 polévkové lžíce na půl litru vody). Tímto nejen, že zvýrazníte jejich chuť, ale hlavně zablokujete rostlinné antinutrienty – inhibitory enzymů, které mohou způsobit citlivějším jedincům trávicí problémy. Doporučujeme je v této slané vodě nechat alespoň 24 hodin.
Můžete samozřejmě také zkoušet nejrůznější chuťové kombinace např. sladký způsob se skořicí a muškátovým květem, nebo právě úplně naopak podpořte jejich slanou chuť pepřem, česnekem a chilli papričkami! Omezuje vás pouze vaše představivost.
Následně nechte je uschnout na papírovém nebo textilním hadříku. Poté už to záleží úplně na vás. Můžete je opražit buď na pánvi nebo v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. V obou případech ale platí, že suchá semínka dáte na pečicí papír nebo teflonový povrch tak, aby se zrnka vzájemně nepřekrývala, pravidelně je promíchávejte a již po 20 minutách se můžete těšit na jejich skvělou chuť.
Pokud máte rádi takové zdravé a jednoduché vychytávky do kuchyně, tak se rozhodně podívejte na zbytek našich článků na blogu a navštivte také náš e-shop, kde najdete to nejlepší kvalitní zboží. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte nás e-mailem nebo telefonicky.